Be stronger than your excuses

Mijn aanbod

Ik bied mentale training en begeleiding aan voor individuen en voor teams. Daarnaast organiseer ik op aanvraag workshops, lezingen of (meerdaagse) cursussen over een mentaal thema.

AANBOD

individueel traject

In een individueel traject staat jouw hulpvraag centraal. Samen gaan we op zoek naar inzichten die het probleem verhelderen en gaan we aan de slag met mentale vaardigheden die je veerkrachtiger maken. De een is geholpen bij het aanleren van ontspanningstechnieken, de ander is gebaat bij methoden die belemmerende gedachten en daaraan gekoppeld ongewenst gedrag tegengaan. Elk traject is anders en wordt aangepast aan degene die de hulpvraag stelt.

Prijsindicatie €85 p/u

“Ik kom terug van een lange blessure maar vind het spannend om weer vol in duel te gaan op het veld, uit angst om opnieuw geblesseerd te raken. Kun je me helpen mijn zelfvertrouwen weer terug te vinden?”

“Tijdens belangrijke wedstrijden leg ik mezelf zo veel druk op, dat ik niet helder meer kan nadenken en ik het gevoel van controle kwijtraak. Kun je mij helpen om minder druk te ervaren en meer te genieten van mijn sport?”

Stappen individueel traject

KENNISMAKEN

Als jij inziet dat je vastloopt en voelt dat het tijd is om te veranderen, dan heb je de eerste cruciale stap al gezet. Laten we kennismaken en kijken of we samen nog meer stappen kunnen zetten! Ik zal je tijdens de intake niet alleen vragen naar je sport, maar wil ook weten wat jou bezighoudt en uit wat voor gezin je komt. Ik wil graag weten hoe het is om jou te zijn; op die manier is het voor mij gemakkelijker om jou te helpen.

HULPVRAAG VERHELDEREN

Vervolgens zoomen we in op jouw hulpvraag. Waar loop je tegenaan? Wat zijn je belemmerende gedachten? Waar komt dit vandaan? En belangrijker nog: waar wil je naartoe? Ik probeer te verhelderen waar het voor jou écht om gaat en zoek naar aanknopingspunten waar we tijdens het traject mee aan de slag kunnen gaan. Soms is het nodig wat extra informatie te verkrijgen middels het invullen van een vragenlijst (dit doe ik niet standaard).

ZELFINZICHT

Waarom denk jij wat je denkt, voel jij wat je voelt en doe jij wat je doet? Ik wil je helpen meer inzicht te krijgen in jezelf. Zelfinzicht helpt je te begrijpen wie je bent en wat je nodig hebt voor een gelukkig leven of betere prestaties.

VAARDIGHEDEN AANLEREN

 Als je weet waar je tegenaan loopt en begrijpt waarom dit zo is, dan kunnen we aan de slag gaan met het aanleren van mentale vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan gedachtentraining, emoties accepteren, in het hier en nu zijn, handelen naar je waarden, leren hoe je moet focussen, visualiseren of omgaan met fouten en tegenslagen. Besef je heel goed dat weten hoe je moet visualiseren niet betekent dat je het ook echt kúnt; in de praktijk oefenen is noodzakelijk. Wat je er mee doet is uiteindelijk aan jezelf.

PLEZIER ERVAREN

Als je meer inzicht hebt in jezelf en begrijpt hoe je gedachten, emoties en externe invloeden werken, dan kun je beter reageren. Lukt het je de mentale vaardigheden toe te passen en je gedrag ook daadwerkelijk te veranderen, dan betaalt de moeite die je er in stopt zich uit. Succeservaringen leiden tot meer plezier.

PRESTEREN

Het doel is om duurzaam goed te presteren. Geen eenmalige succeservaring, maar succeservaringen over een langere periode. Tegenslagen door tegenvallende prestaties, blessures of ander leed liggen altijd op de loer. Flexibel omgaan met dergelijke situaties, accepteren en controle terugpakken is dan het belangrijkste om te doen. Een mentaal veerkrachtige sporter weet hoe hij zich moeten herpakken om bij de eerstvolgende mogelijkheid weer een topprestatie neer te zetten.

Teamtraject

In een teamtraject staat de hulpvraag van het team centraal. Soms is die vraag heel helder, maar in sommige gevallen is er alleen de constatering: het loopt niet lekker en we presteren niet als team. In dat geval ga ik door middel van observaties, een gesprek met de coach en een gesprek met het team, op zoek naar de obstakels. Als duidelijk is waar het probleem ligt, dan gaan we aan de slag met vaardigheden die het team veerkrachtiger maken. Het ene team is geholpen bij meer inzicht in de verschillende persoonlijkheden die er in het team zitten, een ander team is gebaat bij het maken van heldere teamafspraken en het uitspreken van verwachtingen naar elkaar toe. Hiervoor heb ik leuke werkvormen achter de hand.

Prijsindicatie €100 p/u 

“Als het goed gaat dan is er niets aan de hand, maar als het even niet goed gaat dan zeuren we op elkaar en dan houden we ons niet meer aan de gemaakte afspraken.”

“We hebben zoveel verschillende personen in ons team, hier en daar botst dat enorm en dan werkt het ook wat minder goed samen.”

Stappen teamtraject

OBSERVEREN

De eerste stap in een teamtraject is een observatie van een training en/of een wedstrijd. Tijdens het observeren kijk ik naar de teamdynamiek, de relatie tussen de spelers en de coach en de spelers onderling. Het werkt voor mij het aller fijnste als ik gericht kan observeren, vanuit een hulpvraag. Tijdens een voorgesprek met de coach of met de aanvoerder probeer ik helder te krijgen waar ik op moet letten.

GESPREK MET COACH

 De trainer of coach heeft een bijzondere plaats in het team; hij of zij is zowel onderdeel van het team, als de leider van het team. In een gesprek met de coach ga ik enerzijds in op zijn/haar rol en zijn/haar invloed op het team, anderzijds op het functioneren van het team. Waar zitten de obstakels? 

TEAMGESPREK

Als het niet loopt zoals het zou moeten, dan wordt dat waarschijnlijk door alle individuele teamleden opgemerkt. Maar waar ligt het aan? Wordt er onvoldoende gecommuniceerd? Is er sprake van onderlinge strijd of jaloezie? Vertrouwt iedereen op elkaar, durft een ieder elkaar verantwoordelijkheid te geven? In het teamgesprek gaan we op zoek naar aanknopingspunten, om tijdens de teamworkshops verder op in te gaan.

TEAMWORKSHOPS

Aan de hand van de aanknopingspunten uit de gesprekken met de coach, het team (eventueel aanvoerder) en de observatie(s) wordt er een hulpvraag geformuleerd en een plan opgesteld voor een aantal teamworkshops. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld teamrolverdeling, persoonlijkheden, onderling vertrouwen, individuele doelen versus teamdoelen. Het doel van de workshops is inzichten verstrekken en vaardigheden aanleren

LIVE COACHING OP LOCATIE

Indien gewenst kan er live op locatie feedback gegeven worden op de aangeleerde vaardigheden. Leuk om te weten hoe je elkaar positief stimuleert en taakgerichte feedback geeft, maar in het heetst van de strijd kan dat wel eens naar de achtergrond verdwijnen. Het kan helpend zijn om bewustwording te creëren, op het moment dat er gesport wordt. Wat zijn de momenten waarop het moeilijk wordt en wat doe je dan?

DOEL BEHALEN

Het doel is behaald als de hulpvraag voldoende is beantwoord. Kennis en vaardigheden zijn overgedragen en er is in de sportsituatie live feedback gegeven. Beter functioneren als team gaat niet over een nacht ijs. Vaardigheden toepassen, elkaar positief coachen en (blijven!) aanspreken op gemaakte afspraken is noodzakelijk voor een succesvolle afronding van het teamtraject.

workshop of lezing

Ben jij een vereniging, een sportbond of een bedrijf en vind je het leuk om een workshop, een lezing of een (meerdaagse) cursus over een mentaal thema aan te bieden, dan kom ik graag bij je langs. Of je nu op zoek bent naar een introductie in mentale training of je wilt de deelnemers inspireren met een activerende workshop over focussen onder druk, alles is bespreekbaar en kan worden vormgegeven worden. Bovendien bied ik themabijeenkomsten aan die gericht zijn op specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan een themabijeenkomst voor ouders van jonge topsporters, waarin we bespreken hoe zij een “goede topsportouder” zijn, of een themabijeenkomst specifiek gericht op geblesseerde sporters, om hen te helpen bij het mentale herstel na een blessure.

Samen creëren we een op maat gemaakt programma dat niet alleen informatief en nuttig is, maar ook inspirerend en verrijkend voor alle deelnemers.

Prijsindicatie €125 p/u