De mens achter de sporter

Mijn visie

Je bent niet alleen een schaatser, een voetballer of een wielrenner. In de eerste plaats ben je gewoon een mens: een zoon of dochter, een broer of zus, een vriend of vriendin. In onze samenwerking vind ik het belangrijk om dat totaalplaatje te zien. Gaat het niet lekker op school of heb je ruzie met je vrienden, dan merk je dat waarschijnlijk op het sportveld. Ben je langdurig geblesseerd, dan is het fijn om terug te kunnen vallen op je sociale omgeving buiten de sport. Ik help je graag jezelf wat beter te leren kennen. Inzicht hebben in jezelf en reflecteren op je acties kunnen je enorm helpen in je sportieve ontwikkeling.

Werkwijze

In mijn werkwijze herken je invloeden uit verschillende psychologische stromingen: Acceptatie en Commitment Therapie, Cognitieve Gedragstherapie en Psychological Skills Training. Ook integreer ik in mijn werk groeimindset, zelfregulatie en mindfulness methodieken.

Acceptatie en commitment therapie

Acceptatie en commitment therapie (ACT) is een methode waarbij je leert om topprestaties te leveren ondanks belemmerende gedachten en onprettige gevoelens. Iedere sportcarrière bestaat uit pieken en dalen. Er zijn altijd momenten dat je je niet fijn voelt, bijvoorbeeld wanneer je plotseling geblesseerd raakt, je week na week op de bank zit of je niet kwalificeert voor een belangrijk toernooi. Met ACT leer je vaardigheden aan om beter om te gaan met de tegenslagen die onvermijdelijk zijn in de sport.

Cognitieve

gedrags

therapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een methode die helpt om niet-helpende gedachten om te zetten, waardoor een gebeurtenis als minder spannend wordt ervaren. CGT gaat er vanuit dat gebeurtenissen die door jou als moeilijk of spannend worden geïnterpreteerd, anders ervaren worden als de gedachten daarover veranderen. Een belangrijke wedstrijd wordt minder spannend als je weet dat je hard getraind hebt, alles hebt gedaan om optimaal voorbereid te zijn en je trainer en je ouders hoe dan ook trots op je zullen zijn, ongeacht het resultaat. Als niet-helpende gedachten verdwijnen is het gemakkelijker om een topprestatie neer te zetten.

pshychological skills training

Psychological Skills training (PST) is een methode waarbij mentale vaardigheden worden aangeleerd die helpend zijn in situaties waarin moet worden gepresteerd. Vaardigheden die aangeleerd kunnen worden zijn onder andere reflecteren, doelen stellen, visualiseren, aandachtstraining en ontspanningstechnieken.

mindfulness

Mindfulness betekent je bewust zijn van het huidige moment, in het hier en nu zijn zonder te oordelen. In de huidige tijd en het gejaagde leven dat we leiden, kan het soms moeilijk zijn om je bewust te zijn van alles wat je ervaart. Veel dingen doen we op de automatische piloot, zonder er diep bij na te denken. Als sporter heb je vaak ook veel aan je hoofd en wordt er tevens verwacht dat je top presteert. Het liefst nu, op dit moment. En dat is lastig als je je zorgen maakt over tegenvallende prestaties en een belangrijke kwalificatie die er aan komt. Mindfulness is een methode die gebruikt wordt om meer in het hier en nu te zijn. Waar je invloed op hebt is namelijk wat je op dít moment doet (en niet wat je gister deed of morgen wilt gaan doen).