Over mij

dit is wie ik ben

Mijn passie

“Ik werk graag met mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Excuses zoeken, weglopen voor verantwoordelijkheden en half werk komen niet in mijn woordenboek voor. Ik geloof er in dat iedereen die dat wil, die zelf de controle pakt, inzet toont en blijft doorzetten, beter kan worden. Of het nou gaat over voetballen, schaken of gitaarspelen. Tot het uiterste gaan om topprestaties neer te zetten, ook onder hoge druk, dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Doorzetten en tot het uiterste gaan, dat kan ook betekenen: even een pas op de plaats maken, een adempauze, bewuster zijn van je omgeving, van het hier en het nu, en daarna doen wat je je had voorgenomen.”

Mijn reis

Hoi, ik ben Nieske! Geboren en getogen in het Friese Burgum en momenteel woonachtig in “Sportstad” Heerenveen. Mijn passie voor sport begon al vroeg. Helaas is mijn droom om als ritmisch gymnaste de Olympische Spelen te behalen gestrand toen ik na meerdere blessures op mijn negentiende met gymnastiek pensioen ging. Mijn interesse in de mentale kant van de topsport is daar wel ontstaan, mede doordat ik zelf ervaarde dat wat er tussen mijn oren speelde enorm veel impact had op mijn prestaties. Ik ben gaan studeren in Groningen en kon daar mijn ei kwijt. Ik begon met volleyballen; de sport die ik tot op heden met veel fanatisme beoefen. Na het behalen van mijn bachelor en master in de  bewegingswetenschappen, besloot ik me verder te verdiepen in de sportpsychologie. Ik volgde de postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog en behaalde in 2017 mijn accreditatie. Sindsdien mag ik mezelf Sportpsycholoog VSPN® noemen en ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen sportpsychologiepraktijk.

In mijn praktijk heb ik inmiddels met verschillende sporters mogen werken: schaatsers, shorttrackers, judoka’s, turners, tennissers, voetballers, zwemmers, wielrenners, hockeyers, bmxers en atleten. Als geboren en getogen Friezin doet het me goed dat zich de afgelopen jaren zelfs fierljeppers en kaatsers hebben aangemeld.

Naast het werken in mijn eigen praktijk ben ik de afgelopen jaren in verschillende functies werkzaam geweest in de wereld van de sport. Ik heb als studiecoach op de topsporttalentschool in Heerenveen gewerkt. Ik ben een aantal jaren als lifeskillcoach werkzaam geweest voor TeamNL Centrum Noord. De afgelopen jaren was ik werkzaam als sportpsycholoog in de jeugdopleiding van sc Heerenveen, waar ik mentale training en begeleiding gaf aan voetbalteams, spelers en coaches.

in samenwerking met

TeamNL Topsport Noord

dichtbij mezelf blijven en mezelf blijven uitdagen

mijn Ontwikkeling

 Zo nu en dan sta ik stil bij de vraag: doe ik nog waar mijn hart sneller van gaat kloppen?

Ik sta niet graag stil en blijf mezelf ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat ik soms met dingen stop en met nieuwe dingen start. In 2022 werd me gevraagd om als docent mentale kracht aan de slag te gaan binnen het Meldkamerdomein van de politie. Een uitdaging op een ander vlak, namelijk werken met een doelgroep die te maken krijgt met zeer impactvolle meldingen. Ik train de cursisten om tijdens deze meldingen hun hoofd koel te houden; presteren onder druk op een andere manier.

Zo nu en dan sta ik stil bij de vraag: doe ik nog waar mijn hart sneller van gaat kloppen? Een cursus waar ik recentelijk enorm veel energie van kreeg was de cursus tot Mindful Run® instructeur. De cursus heeft mij geïnspireerd om meer in het hier en nu te zijn, te luisteren naar mijn hart en te doen wat ik wil doen. Een boodschap die ik graag overdraag aan de mensen met wie ik werk. En dat niet zittend in mijn kantoor, maar rennend door stad en natuur. Schrik er niet van als je gevraagd wordt je hardloopschoenen mee te nemen naar de eerstvolgende sessie.